tisdag 30 juni 2009

Babordsvakten

Efter att ha blivit avvinkad av familjen som seglade med Lady Ellen från Fredrikshamn till Göteborg satte arbetet ombord igång. Mitt vaktschema, Babord, är mellan kl 8-12, dag som natt.
Vi ställer upp för vår mastskeppare, Maja, kl 07.55 efter en god frukost och några få timmars sömn. Vindstyrkan visar på ett par sekundmeter och skeppet glider sakta fram för nästan fulla segel. Några i vaktlaget fick order om att sätta storbrammen som sitter högst upp på storriggen, hela 47 meter. Vi fick ett klättringstillfälle igår och denna gången fick inte jag den ordern, puh!

Fartyget har tre master med tre segel vardera. Förutom fock, storsegel och mesan har masterna ytterligare två segel som kallas för märsen och brammen - många nya termer.
Som kontrast mot vår 1700-talsskuta, dyker två Viggen upp i aktern och flyger med ett dånande ljud förbi oss på var sin sida. Vi väcker även nyfikenhet hos andra vänner i luften.


Dagen har vi ägnat åt att öva manöverbord och fartygets filmare och fotograf fick agera i livflotten. Vi har även fått uppleva ett något annorlunda ögonblick, vinden mojnade och ändrade riktning, fartyget tappade fart trots sina fulla segel. Kapten gav order till gummiflottens styrman att agera bogserbåt och dra fartyget till mer gynnsam vindriktning. Men manövern fick inte riktigt någon effekt. Gummiflotten har en motor på 25 hk.


Äventyret har just börjat!


Lady Ellen och min familj seglar iväg från Fredrikshamn


Jag och båtsman Jens arbetar under avfärden från Fredrikshamn

/Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar