tisdag 30 juni 2009

Första nattpasset

Vi befinner oss ute till havs och att få tag i täckning till det mobila nätet är svårt. Men kaptenen hjälper oss att blogga via satellit.

Nästan direkt efter vi lämnat Fredrikshamn gick mitt vaktgäng och lade sig. Första nattpasset väntade och vi ville vara utvilade. 23:30 väcktes vi och kaffe och mackor var framdukade.

Efter en kort genomgång över hur ett nattpass fungerar, vad man sysslar med och vem som ska göra vad, satte de flesta av oss igång att hissa segel. Det är galet många tampar att dra i och allt är ordentligt intjärat och sitter fast som berget. Ett av seglen satt fast i tampar i masten - på med selen och klättra
upp. Man är inte jättekaxig när det är mörkt och man klättrar upp 20-30 meter över havet.

Efter ett tag hade vi hissat dom segel vi skulle. Motorn stängdes av och vi gled fram mot solen som sakta steg över horisonten - en mäktig känsla. Strax innan passet var slut, klockan 4, när solen färgade horisonten gul och röd kom skonaren Gunilla seglande. Sveriges två största träskepp i ett nattligt möte mitt i Skagerak - hade varit en häftig syn om man sett oss från håll.

/ Johan







1 kommentar:

  1. Hejsan!
    Hittade precis hit via soic´s hemsida:)
    Jag ska själv åka med på etapp 5 och det är kul att läsa hur det är:)
    Hade någon av er erfarenhet sen tidigare?Av segling och så?
    Finns det möjlighet för alla att blogga från båten?

    Mvh Tania

    SvaraRadera