fredag 7 augusti 2009

Torsdag - mot Risör

Efter att skådespelarblod runnit över skeppsdäck och krutröken legat tung under onsdagen har det nu blivit natt. Mitt vaktlag har ställt upp för att lämna av efter ett pass av skrubbande och kvaljande av tampar som legat i en salig röra på däck. I bakgrunden kan vi se månen lysa över vaktledaren Emil som ska gå på med sitt lag och Johannes som på språng ses förbereda sig för en god nattsömn.



Efter sista nattens sömn i hängkoj är jag nöjd. Nöjd över att slippa vakna tio gånger varje natt av obehaglig kyla i förliga skansen som vårt vaktlags sovutrymme heter. Kylan beror på vissa nymodigheter som är långtifrån 1700-tals mässiga. Dessa är el och air condition.
Dock infinner sig en pigghet inför dagens sista sträcka in mot land. Att vara Jungman kan innebära att vara synlig på däck, men även att befinna sig nere i köket. I köket får vi det fina namnet backis. Vi är alltså köksassistenter till Götheborgs proffsiga kokerskor. På dagens lunchmatsedel står det korv och stuvade makaroner. Som alltid äter sjömännen med god aptit.



Äntligen fick jag och Elisabeth chansen att bevisa oss dugliga som jungmän. Det slutgiltiga klätterprovet är avklarat. Här ses vi hängandes ute på stormastriggen tillsammans med vår utbildningsledare Emil.




Under torsdagen tog filmteamet chansen att skapa scener från en följebåt. Det blev stort sjöslag. Många Jungmän som agerade statister fick sätta livet till och falla över bord. Varav en av dem la ett ordentligt ryggplask. Tur att det fastnade på film!




Fritidsbåtarna börjar sluta upp när vårt skepp på ett storartat sätt bryter havet på väg in mot land genom Norges Sörlands skårgård. Risör är världens störst träbåtsfestival och lockar tusentals besökare varje år. Detta är första gången Ostindiefararen Götheborg kommer på besök och det märks på intresset.



Väl framme i Risör hissar några av oss Jungmän flaggor längs med riggen på de tre masterna ca tjugo meter upp och tar oss sedan en ordentlig titt ut över havet.


Efter in intensiv tid ombord på Göteborg tackar jag för mig och välkomnar Jenny vår nästa bloggare att ta vid. Hon kommer att ingå i förliga skansen babords vaktlag. Det har varit ett roligt team att få ingå i och dela mina upplevelser med.



Fortsatt trevlig läsning om Risör och vägen tillbaka till Göteborg.
//Oscar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar