torsdag 16 juli 2009

En hamn vaknar till liv

Klockan är elva, solen skiner och folkmängden kring skeppet och i hamnen ökar stadigt. Först till kaj kom turisterna. Efter dem kom mängder av passagerare från Costa Mediterranea, ett stort kryssfartyg med över 2000 passagerare som ligger lite längre ut i hamnen. Vid tiotiden dök alla norrmän upp och nu, en timme senare är hamnen full av människor.

Jag sitter på en brygga vid aktern och iakttar det som händer kring båten. Götheborg ska denna förmiddag putsas upp och fräschas till. Jungmän hänger i selar och skrapar bort smuts, tvättar fönster och målar på kära på kölen. Man svabbar golv, reparerar tampar och hyvlar till åror. En båt med segel stora som cirka tio tennisbanor (1964 kvm) kräver en del underhåll.






Samtidigt som detta arbete pågår strömmar människor in och ut från skeppet. Vid kassan där man köper biljetter till en tur på båten ringlar sig kön lång, Götheborg är ett populärt inslag för såväl turister som för folk från Stavanger. Efter att turen på båten är avslutad kan man kika på smeden som tillverkar olika redskap att sälja eller till att användas på skeppet.



/Niklas

3 kommentarer:

  1. Hur många dagar stannar varje jungman på skeppet?
    Verkar som att det byts hela tiden?

    SvaraRadera
  2. Hei.. jeg kommer og besøker båten i morgen, gleder meg. Cathrine, Stavanger..

    SvaraRadera
  3. Lycka till Niklas! Kram

    SvaraRadera