söndag 12 juli 2009

I huvudet på en Midskeppsvakt

Ni har rätt. Det var en del tankar som snurrade i huvudet nätterna innan jag gav mig iväg hemifrån. Men väl på plats kommer man förvånansvärt fort in i livet ombord. Saker som jag för en vecka sedan inte kunde föreställa mig utföra eller ens vara med om bockas sakta men säkert av på listan. Som att sova hängkoj på rad i taket. Eller hänga med magen över ett rå (bom som håller seglet) 25 m över havet.
Vi har också försiktigt börjat slänga oss med lite skepparspråk och kanondäck känns redan som ett andra hem. Det blir en del storytelling vid middagsbordet och senast hörde jag att vi ska sjunga shanty (sjömansvisor) när vi lämnar Ålesund ikväll. Frågade försynt om det var i stil med ”Sjörövarfabbe” som man sjöng men det men det fick ett rätt ljumt mottagande.
Klockan 21:30 lägger vi ut med kurs mot Stavanger. Vid avfärd är det tidsenliga kläder som gäller och om det mot förmodan blir segling ikväll (just nu är det mer eller mindre vindstilla), så bör vi vara beredda på kommandon som ”hala babord topplänta!” och ”slacka styrbord brass!”. Direkt efter avfärd är det dags för oss i Midskepp att gå och krypa till kojs - vår första riktiga vakt till sjöss startar 04:00.


Så här kan utsikten se ut när vi äter lunch på Kanondäck.


Mer unik mingelmiljö får man leta efter. Gäster från Ålesunds stad hälsade på ombord, och en blev så fascinerad av skeppet att han mönstrade på dagen efter!

2 kommentarer:

  1. Jaså, "Sjörövarfabbe" gick inte hem? Hahaha!

    SvaraRadera
  2. Hur har ni det på er resa? Det vore väldigt roligt om vi som följer er färd från hemmaplan kunde få se lite mer bilder och kanske också få små dagliga rapporter. Hoppas att ni får trevliga dagar i Stavanger.

    SvaraRadera