söndag 19 juli 2009

Vid kaj i Farsund



En dag i mitten av 80-talet kom det en lite tokig typ upp på GT:s redaktion där jag då jobbade och berättade om en gammal båt som låg nersänkt i dyn nära Nya Älvsborgs fästning. Det skulle ligga kinesiska porslinsskärvor över hela botten, påstod han.
Det gjorde faktiskt att min kollega Marie Hebelius och jag var två av de första journalisterna som fick dyka vid det som alla numer vet är platsen där Götheborg förliste.
Resten är, som man brukar säga, historia. Men vilken historia!
Utgrävningar som tog några år. Ingen visste vad man skulle hitta nere i dyn. Sedan kulturvård med allt gammalt porslin och annat som bärgades. Sedan ett nybyggnadsprojekt som många aldrig trodde skulle gå att slutföra och en resa till Kina som ännu fler aldrig trodde skulle gå att genomföra.
OK, detta är mer än ett projekt för inbitna seglare och entusiaster och älskare av tjärade rep. Det är ett av Göteborgs riktigt stora kommunikationsprojekt och PR-plattform som faktiskt har hållit på i över 20 år.
Inte illa. Nu har skeppet kommit till Farsund. En liten stad, som norrmännen kallar by vilket låter gulligare, med lång tradition av båtar och segling. Mottagandet var fantastiskt med många småbåtar ute i den soliga söndagskvällen. Flera hundra människor på kajen som med nyfiket vänlig värme tog emot den västsvenska gästen.
Det var stort och mycket trevligt. Nu väntar några lugna dagar i hamn. Niklas och Stefan mönstrar av och nya friska krafter kommer ombord.

/Stefan G

1 kommentar:

  1. Tack för era innehållsrika skildringar av seglarlivet, till oss som följer från distans. Era bloggar är livstecken från båten, och intressanta att följa hemifrån.

    SvaraRadera