fredag 10 juli 2009

Konsten att flytta 1250 ton

När fredag eftermiddag når Ålesund blåser det upp ute vid piren där Götheborg vilar och besättningen tar beslutet att flytta henne drygt tvåhundra meter inåt i hamnen. Kanske kan denna tur inte räknas till den mest avancerade eller exotiska utflykt som skeppet gjort i sina dagar, men dock väl är det en uppvisning i kraft, teknik och teamwork. Kaptenen som ger order, styrman som utför, högbåtsmannen som balanserar på relingen och jungmännen som halar, kastar och drar.

När shore crew fångar trossen på piren och snurrar den runt pålen gäller det på sekunden att släppa och akta fingrarna. Landgången flyger upp i luften och nyfikna Ålesundsbor stannar upp och följer dramat från kajen på bekvämt avstånd. Att skeppet är kravellbyggt - rund i botten – och har ett allt för litet avstånd mellan de två propellrarna gör att hon är svår att manövrera i sidled. Bogserbåten Mini Mammut dyker upp och hjälper till att knuffa in aktern mot kaj.
Fokuserade ögonblick blir till slut en timme innan Götheborg ligger förtöjd för natten.

- Så här är det att vara ute på de sju haven, småler en av de mer rutinerade besättningsmännen till mig och Sofia, som än så länge bara är åskådare. Imorgon kl. 10:00 är det inskolning och efter det är det vi som drar i tamparna.

/Cecilia



Dax att flytta Götheborg


Undsättning från Mini Mammut


Teamwork ombord

1 kommentar:

  1. Du låter redan som en rutinerad sjöbjörn Cicci! Stolt. Skön kommentar från din fellow besättningsman. Håll dig till honom! :) Stor kram /Annika

    SvaraRadera